понеділок, 17 квітня 2017 р.

ЯК РОЗРІЗНЯТИ МАНІПУЛЯЦІЇ ТА ФЕЙКИ В ЗМІ?

     Сьогодні медіа відіграють велику роль в житті кожного суспільства, адже є своєрідним генератором інформації. Водночас ЗМІ також здійснюють продукування нової інформації. Така діяльність часто спрямована на невизначені кола людей. 
    Проте, з розвитком новітніх медіа, стали використовуватися маніпулятивні прийоми впливу на свідомість індивідів. З цією метою застосовуються різноманітні технології прихованого тиску на емоційну складову масової свідомості, відбувається упрaвління поведінкою людей шляхoм нaв’язувaння їм ідей, устaнoвoк, мoтивів, стереoтипів пoведінки, вигідних суб’єкту впливу.


     Засоби масової інформації стали головним інструментом для поширення повідомлень, що впливають на суспільну свідомість. ЗМІ фактично, в значній мірі, стали контролювати інформаційне середовище. 
     Пропускаючи потоки інформації через свої фільтри, ЗМІ виділяють окремі елементи із загальної маси соціальних явищ і надають їм особливої уваги, підвищують цінність однієї ідеї, знецінюють іншу, поляризують таким чином все поле культури. Те, що не потрапило в канали масової комунікації, в наш час майже не впливає на розвиток суспільства.
    Таким чином, сучасна людина не може ухилитися від впливу ЗМІ. Такий вплив передбачає використання різноманітних прихованих маніпулятивних технологій.


     Враховуючи сучасну геополітичну ситуацію в Україні, вкрай важливо знайти методи виявлення, знешкодження, нейтралізації і запобігання поширенню замовної «зараженої» інформації. Фейкові новини вже глибоко пустили коріння в українських ЗМІ.


     Найсприятливішим місцем для їх поширення є Інтернет, а точніше — соціальні мережі. Це зумовлено тим, що величезний потік інформації не фільтрується ані модераторами соціальних спільнот, ані споживачами цієї інформації. 
     Крім того, у щільному інформаційному потоці важко помітити, де фейк, а де правдива інформація. З огляду на це, важливо сформувати стратегію протистояння інформаційній війні через недопущення оприлюднення фейкової інформації та спростування вже опублікованої.


     Щоб не підпадати під вплив пропаганди пропонуємо ознайомитися з інфографікою, в якій наочно показується як навчитися розрізняти маніпуляції та фейки в медіа.

Відео з теми: 




Матеріал підготувала: Ходос Ірина

Немає коментарів:

Дописати коментар